Suomalainen musiikki hurmaa niin kotimaassa kuin maailmallakin. Maamme suosituimmat ja tunnetuimmat miesartistit ovat vuosien varrella edustaneet useita eri musiikkityylejä aina rockista metalliin ja rap-musiikkiin.

Suomirockin suuret nimet

Suomalaista rockmusiikkia kutsutaan usein suomirockiksi. Usein tällä tarkoitetaan vain suomenkielistä rockia, mutta laajemmassa merkityksessä sanaa voidaan käyttää kuvaamaan kaikkea suomalaisten tekemää rockmusiikkia esityskielestä riippumatta.

Rockia on veivattu Suomessa 1950-luvulta alkaen. Aluksi kappaleet olivat enimmäkseen kansainvälisistä hiteistä tehtyjä käännöskappaleita, mutta musiikkilajin kasvattaessa suosiotaan lauluja alkoivat kynäillä myös suomalaiset osaajat. Suomenkielisen rockmusiikin uranuurtajina muistetaan muun muassa Dingo, Eppu Normaali, Leevi and the Leavings sekä Juice Leskinen. Suomirockin historiassa ja nykypäivässä tärkeä ja varmasti koko kansan tuntema hahmo on myös Ismo Alanko, joka on vaikuttanut niin eri yhtyeissä kuin sooloartistinakin. Eppu Normaalin Martti Syrjä sekä Juice Leskinen ja Ismo Alanko ovat omaperäisinä sanoittajina tunnettuja muusikoita, joiden seuraan muistetaan usein laskea myös esimerkiksi Tuomari Nurmio, Kauko Röyhkä ja J. Karjalainen.

Hurriganes, Hanoi Rocks, HIM ja The Rasmus puolestaan ovat englanninkielisellä musiikilla läpilyöneitä yhtyeitä, jotka ovat vieneet suomalaista musiikkia myös maailmalle.

Suomalaiset raskaan musiikin artistit tunnetaan myös maailmalla

Suomella on maailmalla hevimaan leima. Musiikkilajin suosio alkoi nousta 1990-luvulla ja saavutti huippunsa 2000-luvun lopulla, kun Children of Bodomin, Nightwishin, Sonata Arctican ja Stratovariuksen kaltaiset nimet olivat kuumaa kamaa pitkätukkien keskuudessa niin kotimaassa kuin sen rajojen ulkopuolellakin.

Lordin Euroviisuvoitto vuonna 2006 sinetöi Suomen aseman kansainvälisenä hevivaltiona ja nimi onkin varmasti tuttu paitsi joka ikiselle suomalaiselle, myös monelle ulkomaalaiselle. Nightwishin johtohahmo ja suurimman osan yhtyeen kappaleista säveltänyt sekä sanoittanut Tuomas Holopainen sekä HIM-yhtyeen Ville Valo ovat niin ikään nimiä, jotka tunnetaan ympäri maailman.

Suomiräpin suosio ei laannu

Maamme tavaramerkiksi muodostunut hevi on joutunut antamaan kasvavissa määrin tilaa suomalaiselle rap-musiikille, jota voi hyvin perustein luonnehtia viime vuosien suosituimmaksi musiikiksi maamme rajojen sisäpuolella. Suomenkielinen räppi ei ymmärrettävistä syistä ole kovin vientivaltti maailmalla, mutta sen riimejä ymmärtävien keskuudessa se myy: mitenpä muutoin kotimaiset räppärit olisivat kyenneet täyttämään maamme suurimmat areenat ja stadionit useampaan otteeseen?

Suomalainen rap-musiikki oli pitkään pienten piirien puuhia, mutta tilanne muuttui radikaalisti 1990-luvun lopussa, kun Fintelligens löi läpi valtakunnanlaajuisesti ja teki suomiräpistä mainstreamia. Yhtyeen jäsenet Elastinen ja Iso H ovat tunnettuja nimiä kaikenikäisten suomalaisten keskuudessa. Pitkää uraa suomiräpin parissa on tehnyt myös artistinimellä Paleface esiintyvä Karri Miettinen, jonka vuonna 2010 julkaistu Helsinki-Shangri-La-albumi on yksi suomenkielisen rap-musiikin merkkipaaluista.

2010-luvun suurimpia suomalaisia rap-nimiä ovat kiistatta koko kansan suursuosikiksi noussut Cheek eli Jare Tiihonen sekä rap-yhtye JVG. Cheekin suosituimmat albumit ovat myyneet niin kultaa, platinaa kuin multiplatinaakin ja artistin keikat on myyty kerta toisensa jälkeen ennätysnopeasti loppuun – olipa keikkapaikkana sitten kuinka suuri areena tai stadion tahansa. Cheek on keikkaillut myös yhdessä toisen suositun rap-artistin Elastisen kanssa Profeetat-nimisenä duona.

Tunnetuimmat nimet suomalaisessa nykypopissa

Maassamme riittää luonnollisesti myös osaavia poppareita ja tämän musiikkityylin edustajista: Robinin, Isac Elliotin, Arttu Wiskarin ja Juha Tapion kaltaiset nimet ovat totta kai kaikille tuttuja. Viime vuosina kovimmassa nosteessa on kuitenkin ollut jo pitkän uran tehnyt Antti Tuisku, joka tuntuu voittaneen puolelleen liki jokaisen suomalaisen. Alun perin Idols -laulukilpailusta julkisuuteen ponnistanut artisti julkaisi esikoisalbuminsa, tuplaplatinaa myyneen Ensimmäinen -nimisen julkaisun vuonna 2004 ja sittemmin jokainen tähden julkaisemasta yhdestätoista albumista on myynyt vähintään kultaa. Vaikka suosio on ollut alusta asti tasaisen vahvaa, nousi Antti Tuisku valokeilaan aivan uudella tavalla ja yhä useampia yleisöryhmiä tavoittaen vuonna 2015 julkaistun En kommentoi -albuminsa myötä.